Interview Jozef en Kenneth van architectenbureau A1 Planning

“Architectuur is meer dan stenen. Het moet deel uitmaken van de omgeving”. Dat was het uitgangspunt van architectenbureau A1Planning om het project Duinen Oostende mee vorm te geven. Het resultaat is een woonwijk die qua stijl én oriëntatie volledig opgaat in het natuurgebied rond het Duinenkerkje, duinen en zee.

over de aansluiting op het groen lint rond Oostende

De stad Oostende heeft grote plannen om het natuurgebied aan de duinen en het Duinenkerkje in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het resultaat wordt een landschap met waterplassen, riet, biezen, en andere vormen van natuurlijke ontwikkeling. Schapen zullen het beschermde landschap door begrazing beheren en onderhouden.

Interview Julie en Anthony van Restaurant Ensorito

"Toen we tien jaar geleden hier een restaurant begonnen, verklaarde iedereen ons gek. Vandaag benijden ze ons voor het mooiste plekje van Oostende", zeggen Julie Coopman en Anthony Caulier van Trattoria Ensorito. Het Italiaanse restaurant is misschien wel hét voorbeeld hoe Mariakerke en de site aan het Duinenkerkje steeds meer harten verovert. "Wij willen hier nooit meer weg".

Interview Ensorkenner Freddy Dufait

Voor veel Oostendenaars is de site aan het Duinenkerkje een absolute hotspot in Oostende. De duinen, het zicht op de natuur, en het geluid van de zee brengen rust. Ook James Ensor was verliefd op. “Het was zijn favoriete plek. Vanuit de duinen tekende hij meermaals het kerkje”, zegt Ensor-kenner Freddy Dufait (79).

Interview Pascale Cousaert

“Mijn liefde voor het centrum van Oostende is uitgebreid naar Mariakerke”. Aan het woord is Pascale Cousaert, Oostendse pur sang. Twee jaar geleden kocht ze bij Acta Vastgoed een volledig gerenoveerde woning in de Acacialaan te Mariakerke. Sindsdien zit ook dit stadsdeel van de kustgemeente in haar hart. Een gesprek over hotspots in Oostende, de band met Marvin Gaye, én de troeven van Mariakerke.