Stijlvol wonen aan de duinen

Interview Jozef en Kenneth van architectenbureau A1 Planning

Pagina delen

“Architectuur is meer dan stenen. Het moet deel uitmaken van de omgeving”. Dat was het uitgangspunt van architectenbureau A1Planning om het project Duinen Oostende mee vorm te geven. Het resultaat is een woonwijk die qua stijl én oriëntatie volledig opgaat in het natuurgebied rond het Duinenkerkje, duinen en zee.

 

A1 Planning is het architectenbureau van Kenneth Sleuyter en Jozef Hessel. Hun kantoren zijn  gevestigd in Oostende en Gent. Vier architectenbureaus waren kandidaat voor het woningbouwproject Duinen Oostende. A1 Planning won de architectuurwedstrijd. Het uiteindelijke ontwerp van het bureau gaf de doorslag, maar ook de band van de architecten met Oostende, het vertrouwd gevoel met de duinen en zee speelden een rol. Jozef en Kenneth zijn fier. Meteen bij ontvangst tonen ze ons de plannen. Een moodboard geeft de sfeer weer die ze met hun kantoor voor ogen hadden. “Dit zijn de allereerste ideeën en schetsen. Die zijn quasi identiek als het eindresultaat vandaag. De spirit is altijd dezelfde gebleven”, zegt Kenneth. We voelen een sterke passie voor architectuur in het kantoor. Zowel in de bibliotheek vol vakliteratuur, als wanneer  Kenneth en Jozef het woord nemen. “Vanaf dag één hadden we een duidelijke visie. We wilden de afgetekende grenzen van de verkaveling zoveel mogelijk vervagen. De site vormt één geheel met de omgeving. Met de duinen, met het landschap. Hier woon je niet in een traditionele verkaveling, maar in een groen natuurgebied aan zee”, zegt Kenneth.

 


De woonwijk laten opgaan in de natuur: hoe hebben jullie daarop ingespeeld?


Kenneth: "Het uitgangspunt was: dit is geen klassieke verkaveling. We hebben onze creativiteit losgelaten binnen het oorspronkelijk vergunde ontwerp. De connectie met de omgeving was daarbij cruciaal. De bewoners van de woningen die aan het natuurgebied liggen zullen vooraan zicht hebben op het landschap en de duinen. Op het gelijkvloers wordt daarvoor een platform gecreeëerd, op de eerste verdieping komt er een terras bij de master bedroom. Ook de badkamer situeert zich vooraan de woning. Je zal als het ware een bad kunnen nemen met zicht op het prachtige Duinenkerkje".
Jozef: "Deze oriëntatie zorgt er bovendien voor dat alle huizen over een zuid- of zuidwestgerichte tuin beschikken. Samengevat: de huizen en het zicht zijn gericht op het natuurgebied, de tuinen richting de zon".


“De eenheid met de natuur wordt verder doorgetrokken in architectuur en de afwerking, die het strand- en duinengevoel weergeven”.


Welke sfeer wilden jullie creëren met het ontwerp?


Jozef: "We wilden vermijden dat er een muur van woningen zou gebouwd wordt. Daarom hebben we de woningen geschrankt ingeplant, met in- en uitsprongen. Dit geeft elke woning zijn eigen identiteit. Vooraan, én achteraan. Als je thuiskomt na een werkdag moet je meteen je eigen huis herkennen. Zonder dat er een kakafonie van stijlen ontstaat".
Kenneth: "De eenheid met de natuur wordt verder doorgetrokken in de architectuur en de afwerking die het strand- en duinengevoel weergeven. Qua uitstraling, maar ook wat de keuze van materialen betreft. Door gebruik te maken van gekaleide, lichtkleurige stenen met verschillende schakeringen creëren we een zanderige structuur. Deze zachte textuur verwijst naar zand en duinen, wat de bewoners nog meer het gevoel geeft dat ze aan de duinen wonen. Daarnaast werken we met natuurlijke elementen, zoals hout, die je ook zal terugvinden in de buitenomgeving".


Centraal in de verkaveling ligt een groene zone van 3.400 vierkante meter groot. Hoe wordt die ruimte ingevuld?


Kenneth: "Deze groene zone wordt geen artificieel pleintje met een schommel en een gekleurd eendje, maar brengt het duinengevoel binnen het woningbouwproject. Door het gebruik van dezelfde natuurlijke elementen, en door ook hier de afgetekende grenzen te vervagen, zullen de natuur en de woningen op elkaar afgestemd zijn”. Een aantal woningzones sluiten hierop aan, waarbij de tuinen visueel doorlopen richting het centrale duinengroen, maar zonder verlies van privacy.

 

 

Er worden twee types kavels aangeboden: van 6 meter breedte en 8,6 meter breedte. Wat mogen de toekomstige bewoners verwachten?


Jozef: "In de eerste plaats wooncomfort. We willen vertrekken vanuit de filosofie waarbij er een wijk gecreëerd is waar het aangenaam wonen is. Waar de kinderen zich te voet en met de fiets veilig kunnen verplaatsen. Er wordt gestreefd naar kwaliteitsvolle woningen gebouwd met gezonde en ecologische materialen die bovendien energiezuinig zijn. We hebben bewust gekozen voor drie ruime slaapkamers. Elke woning heeft twee grote bergingen, beneden en boven. In de leefruimte en de open keuken gebruiken we grote ramen, wat voor extra lichtinval zorgt. Met deze grote ramen spelen we ook in op de nabije natuur en de zuidgerichte tuin. De ligging van de site is uniek. Die troef spelen we maximaal uit".
Kenneth: "Ruimtebeleving en daglicht staan centraal in het ontwerp. Daarom ontwerpen we een open ruime leefruimte. Hierdoor kunnen we de aanwezigheid van voldoende daglicht optimaliseren. Alle kamers beschikken sowieso over natuurlijk lichtinval. We voorzien grote ramen, zonder een privacy probleem op te wekken".


“Wie de wijk binnenrijdt moet meteen de juiste sfeer voelen. De carports moeten daarom eveneens architecturaal hoogstaand zijn, en perfect matchen met de omgeving”.

 

Wat met koning auto?


Jozef: "Elke woning van zes meter breed beschikt over een carport, en we voorzien de mogelijkheid voor een bijkomende standplaats op elk perceel. De carports zijn ontworpen uit hetzelfde natuurlijk hout dat ook aan de gevels gebruikt wordt. Wie de wijk binnenrijdt moet meteen de juiste sfeer voelen. De carports moeten daarom eveneens architecturaal hoogstaand zijn, en perfect matchen met de omgeving. Bij de kavels van 8,6 meter breedte kan men kiezen tussen een carport of een inpandige garage. Ook hier is er de mogelijke voor bijkomende standplaats op het eigen perceel. Op deze manier willen we de parkeerdruk op het openbaar domein ontlasten en kunnen de bezoekersplaatsen volledig benut worden door bezoekers. De circulatie van het verkeer gebeurt binnen de verkaveling. Alle carports, garages, en standplaatsen sluiten hierop aan”.


Hoe duurzaam zijn de woningen?


Jozef: "We sluiten ons aan bij de hoge ambities voor dit project en willen daarom de beoogde duurzaamheid van de site en de gebouwen heel nauwkeurig ontwerpen. Anno 2017 moet je woningen voor de toekomst op de markt brengen. We gaan uit van een onderhoudsvriendelijk systeem bovenop enkele doordachte ontwerpkeuzes”.
Kenneth: ”Voor de materiaalkeuze, zowel wat het hout als de bouwmaterialen betreft, creëren we met eenvoudige ingrepen duurzame en energiezuinige woningen. Voor de rest van de materialisatie wordt tussen de vijf en tien procent gerecycleerde materialen gebruikt, zoals bijvoorbeeld gerecycleerd beton. Meer dan 15 procent van de materialen worden lokaal geproduceerd, in een straal van maximum 100 kilometer van de bouwsite".


Ten slotte, wat is jullie definitie van architectuur? En hoe komt dit tot zijn recht in dit project?


Jozef: "Architectuur is meer dan stenen. Als gebouwen verankerd zijn met de omgeving, dan klopt het plaatje. En is de leefbaarheid een pak groter. Het eerste wat wij doen is de verkaveling uitzoomen. Bij Duinen Oostende was dat niet anders. De duinen en zee, het Duinenkerkje, en de omgeving spelen een belangrijke rol in de uitwerking van dit project. De natuur en de woonwijk zijn één".

 

Interview door Dominique Jauquet.

woord_architecten_onder1.jpg
woord_architecten_onder2.jpg
woord_architecten_onder3.jpg
woord_architecten_onder4.jpg