Wonen in het rustige Mariakerke

Interview Pascale Cousaert

Pagina delen

“Mijn liefde voor het centrum van Oostende is uitgebreid naar Mariakerke”. Aan het woord is Pascale Cousaert, Oostendse pur sang. Twee jaar geleden kocht ze bij Acta Vastgoed een volledig gerenoveerde woning in de Acacialaan te Mariakerke. Sindsdien zit ook dit stadsdeel van de kustgemeente in haar hart. Een gesprek over hotspots in Oostende, de band met Marvin Gaye, én de troeven van Mariakerke.

 

We spreken af met Pascale Cousaert (50) op het terras van brasserie Au Roy Henry op de Albert I-promenade. Eén van haar favoriete plekjes in Oostende. Een koffie, de zee in de achtergrond, en af en toe een gocart die op de zeedijk passeert. "Heerlijk toch", zegt Pascal. "Ik kom hier graag. Maar we hadden gerust ook in De Grote Post, Histoires d'O, Bottarga, Galerie Beau Site, Bistro Mathilda, Toi, Moi et La Mer of ergens op het Wapenplein kunnen afspreken. En zo zijn er wel nog plaatsen waar ik geregeld kom. Ik ben graag onder de mensen, en hou van positief ingestelde personen die veel voor Oostende doen". Oostende heeft duidelijk geen geheimen voor Pascale. "Het culinair event A 'l Ostendaise op het Zeeheldenplein was opnieuw top. En de kerstmarkt verhuist straks naar het Leopoldpark. De ideale locatie. Soms zie ik mezelf als promotor van Oostende. Merk ik op sociale media een leuke foto op, dan deel ik die meteen".

 


“Telkens toen ik thuiskwam van school zat Marvin Gaye bij ons thuis. Een fijne tijd”


Pascale is als het ware op de zeedijk opgegroeid. Haar ouders baatten destijds Hotel Mercury in de Koningsstraat op. "De straat oversteken en we waren aan het strand. Een groot deel van mijn jeugd speelde zich af aan 'de horloge' op de zeedijk", zegt Pascale. In die periode haalde haar vader Freddy Cousaert Marvin Gaye naar Oostende. De soullegende zou in de badstad zijn carrière herlanceren en nam in Oostende de wereldhit 'Sexual Healing' op.


Wat herinner je nog van die periode?


Pascale: "Ik was toen zo'n 14 jaar. Terwijl mijn ouders iets zaten te drinken in de Floride of in de Promenade speelden wij met de kinderen op het strand. Het was een fijne tijd. Telkens toen ik thuiskwam van school zat Marvin Gaye bij ons thuis. Enkele jaren geleden hielpen we mee aan de realisatie van een Marvin Gaye-wandeling van Toerisme Oostende. Ook aan de plannen voor de verfilming van het leven van de soullegende werkten we mee. Oostende zou een belangrijke rol spelen in de film. Barbara Sarafian nam de rol van mijn mama op zich. Die scènes waren al ingeblikt. Maar de financiering van de film is niet rond geraakt. Jammer, want deze film zou een goed beeld geven van de rol die mijn ouders en Oostende hebben gespeeld in het leven van de artiest".


Ondanks je sterke band met Oostende ben je na je studies in het binnenland blijven plakken. Miste je de zee niet?


Pascale: "Ik studeerde kunstgeschiedenis aan de VUB en woonde daarna in Brussel en Heverlee. Nadien ben ik mijn man gevolgd naar Hasselt waar ik zestien jaar woonde. Maar ik heb Oostende nooit moeten missen. We huurden hier een appartement en zakten bijna elk weekend af naar de kust".


“Het strand is 's avonds op zijn mooist. In alle rust, puur genieten”.


Vijf jaar geleden keerde je definitief terug naar Oostende. Een blij terugzien?


Pascale: "Ik kocht een appartement in de Dwarsstraat in het centrum. Het was een terugkeer met gemengde gevoelens. Ik was pas - na 23 jaar huwelijk - gescheiden, dus het was een moeilijke periode. Bovendien vertrok mijn dochter op kot voor haar studies Regie & Film, en deed Oostende mij terugdenken aan mijn ouders die allebei overleden waren. Maar tegelijkertijd was ik uiteraard blij terug aan de zee te wonen. Het strand is vanzelfsprekend één van mijn favoriete plekjes. Maar dan liefst 's avonds, als het rustig is. Dan is het strand op zijn mooist. Ik ga er vaak wandelen met mijn hond. Puur genieten. Twee jaar geleden besliste ik toch om opnieuw te verhuizen. Mijn vriend en ik vormen een samengesteld gezin, en het appartement was te klein geworden. Dus gingen we op zoek naar een nieuwe stek".


Je oog viel op een volledig gerenoveerde woning van Acta Vastgoed in de Acacialaan. Was het liefde op het eerste gezicht?


Pascale: "We hebben het huis bezocht en de fijne afwerking viel ons meteen op. Er werden duidelijk materialen van hoge kwaliteit gebruikt. Het was een tof huis, volledig gerenoveerd, met een hoog wooncomfort . In één woord: prachtig. Als je dit zelf moet doen, dan zie je er geen beginnen aan. Ook de service was uitstekend. Acta Vastgoed is duidelijk begaan met de klant. Zijn er vragen, dan zijn ze steeds bereikbaar om te helpen. We zijn heel tevreden. De verhouding prijs-kwaliteit was perfect. Bovendien hebben mijn ouders ooit nog gewoond in deze straat. En mijn overbuur is een oud schoolvriendin. Dat maakte het nog specialer".


“De afwerking van het huis van Acta Vastgoed was van perfecte kwaliteit”.


Je woont vandaag in Mariakerke. Mis je het vertrouwde centrum van Oostende niet?


Pascale: "We hebben bewust gekozen om ruimer te wonen. En ook rustiger. Tegelijkertijd blijft Oostende vlakbij, want Mariakerke ligt in het verlengde. Een leuke fietstocht op de zeedijk en je bent al in het centrum. Oostende zat al in mijn hart. Maar mijn liefde is uitgebreid naar Mariakerke. Hier vind je niet de drukte van het centrum, maar toch is alles voorhanden. Zo is er de gouden driehoek met slagerij Tavernier, groenten en fruit Frank en Els, en bakkerij Debusschere, de kaaswinkel Kaas of Zo, en ook grote ketens als Delhaize, Carrefour en Media Markt. Er is de golf, de Kinepolis, straks ook het nieuwe zwembad. Mariakerke leeft, steeds meer. Vrienden uit het binnenland zochten recent een appartement in Oostende voor hun ouders. Ik stelde hen Mariakerke voor, maar ze waren bang om opnieuw in een dorpse sfeer terecht te komen. Ik heb hen toch kunnen overtuigen. Vandaag zijn ze nog steeds blij met hun beslissing". (lacht)


Dat klinkt allemaal positief. Je bent een gelukkige Mariakerkenaar?


Pascale: "Heel zeker, en het wordt nog elke dag beter. Mariakerke heeft nog veel groeipotentieel. De nieuwe verkaveling van Corbeau Vastgoedontwikkeling aan de duinen is daar een mooi voorbeeld van. Een project dat de buurt nog meer zal doen leven. Vlakbij het Duinenkerkje, en het Italiaans restaurant Ensorito Trattoria. Nog zo'n toppertje in onze buurt. Ik ben van plan om een strandcabine te huren in Mariakerke. Niet zomaar om in de zon te liggen, maar om te barbecuen en iets te drinken met vrienden. Om samen te genieten van Mariakerke".

 

Interview door Dominique Jauquet.

woord_pascale2.jpg
woord_pascale_onder3.jpg
woord_pascale.jpg
woord_pascale_onder4.jpg