Passie voor bouw, architectuur en natuur

Interview Nicolas van Ravels

Pagina delen

Acta Vastgoed groeide in tien jaar tijd uit tot een belangrijke speler op vlak van verkoop, totaalrenovatie en projectontwikkeling van vastgoed. Met het woningbouwproject Duinen Oostende realiseert het Oostends kantoor een volledig nieuwe wijk in Mariakerke, vlakbij het Duinenkerkje, de duinen en zee. "Door het dagelijks contact met de eindgebruiker voelen we de noden aan van vandaag goed aan. En dat zijn gezinswoningen", zegt zaakvoerder Nicolas van Ravels.

 

Nicolas van Ravels richtte in 2008 Acta Vastgoed op. Na zijn studies en een tussenstap in het bedrijfsvastgoed in Antwerpen en Brussel vond de Oostendenaar negen jaar geleden de tijd rijp om een eigen kantoor te starten. "We zijn van nul begonnen, met een lege portefeuille. Vandaag voeren we 120 verkooptransacties uit op jaarbasis en kunnen we rekenen op een team van vijf competente medewerkers die de woon -en tweede verblijfsdromen van onze klanten mee helpen realiseren. Ook mijn vrouw, notarieel juriste van opleiding, werkt in de zaak", vertelt Nicolas. De vastgoedmicrobe zat er al vroeg in, zijn moeder had een vastgoedkantoor in Middelkerke en vader was actief als promotor. Aanvankelijk was Acta Vastgoed enkel actief als makelaar. Na een aantal jaren specialiseerden Nicolas en zijn team zich ook in de totaalrenovatie en projectontwikkeling van appartementen en woningen. Hieruit groeide Corbeau Vastgoedontwikkeling, een zusterbedrijf die enkel actief is als ontwikkelaar. "Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door de bouw en architectuur. Doordat je in de markt zit zie je opportuniteiten. We hebben dagelijks contact met kopers en verkopers, waardoor we goed aanvoelen wat de mensen willen. We werken van onderuit. In Oostende worden heel wat appartementen gebouwd, maar er is tevens een nood aan gezinswoningen. Daar spelen we enerzijds op in door bestaande woningen te renoveren en anderzijds te zoeken naar locaties voor het realiseren van nieuwbouwwoningen. Het project Duinen Oostende is daar een mooi voorbeeld van. Tevens heeft Oostende een relatief oud patrimonium van appartementen op bestaande topliggingen die aan renovatie toe zijn. Met ons bedrijf Corbeau Vastgoedontwikkeling (her)ontwikkelen we deze opportuniteiten en realiseren we hedendaags wooncomfort met oog voor detail.

 

 

De naam Duinen Oostende maakt al een en ander duidelijk over de locatie. Waar wordt het project precies gerealiseerd?

 

Nicolas: "Het project is gesitueerd tussen de Nieuwpoortsesteenweg, Emiel De Smitlaan in de richting van de Duinenstraat in Mariakerke. Eind 2015 werd met de definitieve verkavelingsvergunning het startschot gegeven voor de verdere uitwerking van het project. Deze idyllische plek, in de omgeving van het gekende Duinenkerkje, wordt ontwikkeld met respect voor zijn omgeving en aandacht voor de omliggende natuur en bestaande bebouwing. De locatie van de site is uniek voor zijn toekomstige bewoners. Er zijn open zichten op het natuurgebied, de beschermde duinengordel en het mooie Duinenkerkje. In overleg met de stad Oostende wordt gewerkt aan een verdere goede integratie van de verkaveling in zijn omgeving en vice versa. Hierdoor zullen niet alleen de bewoners, maar ook wandelaars in de toekomst kunnen genieten van deze site.
Enerzijds in de open groene ruimte binnen de verkaveling van 3.400 vierkante meter, anderzijds in het natuurgebied rondom, waar wandelpaden de verbinding zullen vormen tussen de wijk, het Duinenkerkje, en de Dorpsstraat"

 

"Ik heb vroeger nog in de Dorpsstraat gewoond. Toen al was ik verliefd op de site, de zichten, de rust en de nabijheid van de zee”.

 

We horen de passie voor Duinen Oostende in uw stem. Dit project is ook voor uzelf bijzonder?

 

Nicolas: "Enerzijds is er natuurlijk de liefde voor het vak. Maar anderzijds heb ik ook mijn hart verloren aan deze plek. Ik heb vroeger nog in de Dorpsstraat gewoond. Toen al was ik verliefd op de site, de zichten, de rust en de nabijheid van de zee. Gelegen achter een ongerepte en beschermde duinengordel aan de Vlaamse kust. De affiniteit is groot. Ik ga er zelf geregeld wandelen met mijn familie. Hier een mooi project kunnen realiseren is uniek. Telkens ik op deze heerlijke site ben voor een werfvergadering of bespreking van de planning hoor ik de zee. Op welke woonlocatie heb je dat nog? We willen iets bouwen, dat mooi is vandaag, maar ook voor de volgende generatie. Iets waar Oostende trots mag op zijn, die gedragen wordt door mensen en bewoners".
 

In welk opzicht verschilt Duinen Oostende van andere verkavelingen?

 

Nicolas: "Vaak verkoopt een grondontwikkelaar zones binnen een verkaveling aan verschillende projectontwikkelaars of aannemers. Hierdoor ontstaat een veelvoud aan botsende stijlen, zowel qua sfeer, afwerking als architectuur. Wij gaan uit van een totaalvisie, waarbij we instaan voor de realisatie van de volledige projectsite. Van brainstorming over het oorspronkelijk concept tot de afwerking van elke woning. We zorgen ervoor dat de architectuur, de sfeer en het uitzicht goed zitten. Alles zal bij elkaar passen. De natuur, het landschap, de woningen. Er zal diversiteit zijn tussen de woningen in verschillende zones. Maar toch waken we over de uniformiteit. De wijk zal spreken met de omgeving. Een plan, een idee, een visie, en de manier waarop iets gerealiseerd wordt, vinden wij heel belangrijk. Planefficiëntie en wooncomfort van elke woning is daarbij één van mijn stokpaardjes".
 

"Het project wordt gerealiseerd door een team van competente mensen, elk specialisten in hun vak.

 

Nicolas: Samen met mijn vennoten in het project hechten we veel belang aan de keuze van de verschillende partners in het bouwproces. Iedereen moet op dezelfde golflengte zitten. Zo werken we samen met het Oostends architectuurbureau A1Planning om op deze unieke plek doordachte woonkwaliteit met aantrekkelijke architectuur te combineren. De klik zat meteen goed. Zij zijn vertrouwd met Oostende, de duinen, de zee én de site. Het project wordt gerealiseerd door een team van competente mensen, elk specialisten in hun vak. Van de architecten, tot de stabiliteitsingenieur, landschapsarchitect, klantenbegeleider en werfleider”.

 

De realisatie van het project gebeurt in verschillende fases. Wat is de timing?

 

Nicolas: "Eerst wordt de site bouwrijp gemaakt met de grondwerken, wegeniswerken, riolering en nutsvoorzieningen. Deze infrastructuurwerken werden aangevat in de loop van dit jaar en zullen volgens de huidige planning duren tot het eerste kwartaal van 2018. De verkoop en bouw van de woningen zelf wordt gefaseerd uitgevoerd. In een eerste fase wordt de voorverkoop van zones B en L binnen de verkaveling gelanceerd in december 2017, in totaal 21 woningen. De start van de bouwwerkzaamheden zijn dan ingepland circa april 2018. Door de grote vraag zijn we ook de tweede fase al volop aan inplannen en voorbereiden”.

 

Op welke doelgroep richt het project Duinen Oostende zich?

 

Nicolas: "Bij de uitwerking van het project staat de bijzondere aandacht voor kwalitatief wonen centraal. Oostende heeft nood aan betaalbare woningen voor gezinnen. We mikken dus enerzijds op een rechtstreekse verkoop aan (jonge) gezinnen, maar anderzijds ook op investeerders. Naast de eindgebruikers zien we dat ook investeerders een steeds grotere interesse tonen in de aankoop van een woning als opbrengsteigendom. Enerzijds omdat je een zeer stabiel huurpubliek hebt. Er is een grote vraag naar woningen, én door het wooncomfort blijven gezinnen er lang(er) wonen. Anderzijds omdat er geen rompslomp is van ingewikkelde afrekeningen zoals bij mede-eigendom”.

 

Interview door Dominique Jauquet.

 

woord_nicolas_onder1.jpg
woord_nicolas.jpg