Passie voor bouw, architectuur en natuur

Interview Nicolas Van Ravels van Corbeau Vastgoedontwikkeling

Pagina delen

Corbeau Vastgoedontwikkeling groeide de voorbije jaren uit tot een belangrijke speler op het vlak van de ontwikkeling van stijlvolle en kwalitatieve woonprojecten. Met het project Duinen Oostende realiseert het Oostends vastgoedbedrijf een volledig nieuwe wijk in Mariakerke, vlakbij het Duinenkerkje, de duinen en zee. “Door het dagelijks contact met de eindgebruiker voelen we de noden van vandaag goed aan. En dat zijn praktische, doordachte gezinswoningen”, zegt zaakvoerder Nicolas van Ravels.

 

Corbeau Vastgoedontwikkeling is een zusterbedrijf van immokantoor Acta Vastgoed. “In 2008 begonnen we met Acta Vastgoed met een wit blad en een lege verkoopportefeuille”, vertelt oprichter Nicolas van Ravels. “Na mijn studies en een tussenstap in het bedrijfsvastgoed in Antwerpen en Brussel vond ik de tijd rijp om een eigen kantoor te starten. Vandaag voeren we op jaarbasis meer dan 120 verkooptransacties uit en kunnen we rekenen op een sterk team van competente medewerkers die de woon- en tweede verblijfsdromen van onze klanten mee helpen realiseren. Ook mijn vrouw, notarieel juriste van opleiding, werkt in de zaak.”

 

De vastgoedmicrobe zat er al vroeg in bij Nicolas: zijn moeder had een vastgoedkantoor in Middelkerke en vader was actief als promotor. Aanvankelijk was Acta Vastgoed enkel actief als makelaar. “Na een aantal jaren ervaring als verkoopkantoor specialiseerden we ons verder in de totaalrenovatie en projectontwikkeling van appartementen en woningen”, zegt Nicolas. “Hieruit groeide Corbeau Vastgoedontwikkeling, dat intussen al enkele jaren stevig op eigen benen staat. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door de bouw en architectuur. Doordat je in de markt zit zie je opportuniteiten. We hebben dagelijks contact met kopers en verkopers, waardoor we goed aanvoelen wat de mensen willen. We werken van onderuit. In Oostende worden heel wat appartementen gebouwd, maar er is tevens een nood aan gezinswoningen. Daar spelen we enerzijds op in door bestaande woningen te renoveren en anderzijds te zoeken naar locaties voor het realiseren van nieuwbouwwoningen en inbreidingsprojecten. Het project Duinen Oostende is daar een mooi voorbeeld van. Daarnaast heeft Oostende een relatief oud patrimonium van appartementen op bestaande topliggingen die aan renovatie toe zijn. Met Corbeau (her)ontwikkelen we deze opportuniteiten en realiseren we hedendaags wooncomfort met oog voor detail.”

 

 

De realisatie van het project gebeurt in verschillende fases. Wat is de timing?

 

“We hebben intussen een hele weg afgelegd, waarbij we de timing strikt bewaakten en de bouwwerken volgens plan verliepen. De infrastructuurwerken werden aangevat in 2017, waarna we later dat jaar de verkoop en bouw van de eerste 21 woningen gefaseerd uitvoerden. Vandaag zijn inmiddels al heel wat woningen opgeleverd, worden andere woningen afgewerkt, en starten we binnenkort de ruwbouw van de laatste woningen van het project. De laatste zones die in verkoop gaan, zone H & zone I, omvatten 12 luxewoningen die het beste bieden van twee werelden; met zowel een zongerichte tuin als een ruim dakterras met frontaal duinenzicht. Uniek aan de Belgische kust.”

 

Op welke doelgroep richt het project Duinen Oostende zich?

 

“Bij de uitwerking van het project staat de bijzondere aandacht voor kwalitatief wonen centraal. Enerzijds mikken we op een rechtstreekse verkoop aan (jonge) gezinnen uit de Oostendse regio; anderzijds richten we ons ook tot wie een buitenverblijf zoekt aan de kust, en meer ruimte en comfort wenst dan een appartement. Met de corona-crisis zagen we die laatste groep aanzienlijk groeien. Daarnaast tonen ook investeerders heel wat interesse in de aankoop van een woning als opbrengsteigendom. De voordelen hierbij zijn duidelijk: enerzijds heb je een zeer stabiel huurpubliek. Door de grote vraag naar woningen en door het wooncomfort blijven gezinnen er lang(er) wonen. Anderzijds is er geen rompslomp van ingewikkelde afrekeningen zoals bij mede-eigendom”.

 

We horen de passie voor Duinen Oostende in uw stem. Dit project is ook voor uzelf bijzonder?

 

“Enerzijds is er natuurlijk de liefde voor het vak. Maar anderzijds heb ik ook mijn hart verloren aan deze plek. Ik heb vroeger nog in de Dorpsstraat gewoond. Toen al was ik verliefd op de site, de zichten, de rust en de nabijheid van de zee. Gelegen achter een ongerepte en beschermde duinengordel aan de Vlaamse kust. De affiniteit is groot. Ik ga er zelf geregeld wandelen met mijn familie. Hier een mooi project kunnen realiseren is uniek. Telkens ik op deze heerlijke site ben voor een werfvergadering of bespreking van de planning hoor ik de zee. Op welke woonlocatie heb je dat nog? We willen iets bouwen dat mooi is vandaag, maar ook voor de volgende generatie. Iets waar Oostende trots mag op zijn, dat gedragen wordt door mensen en bewoners”.

 

In welk opzicht verschilt Duinen Oostende van andere verkavelingen?

 

“Vaak verkoopt een grondontwikkelaar zones binnen een verkaveling aan verschillende

projectontwikkelaars of aannemers. Hierdoor ontstaat een veelvoud aan botsende stijlen, zowel

qua sfeer, afwerking als architectuur. Wij gaan uit van een totaalvisie, waarbij we instaan voor

de realisatie van de volledige projectsite. Van brainstorming over het oorspronkelijk concept tot

de afwerking van elke woning. We zorgen ervoor dat de architectuur, de sfeer en het uitzicht goed

zitten. Alles zal bij elkaar passen. De natuur, het landschap, de woningen. Er zal diversiteit zijn tussen de woningen in verschillende zones. Maar toch waken we over de uniformiteit. De wijk zal spreken met de omgeving. Een plan, een idee, een visie, en de manier waarop iets gerealiseerd wordt, vinden wij heel belangrijk. Planefficiëntie en wooncomfort van elke woning is daarbij één van mijn stokpaardjes”.

 

“Samen met mijn vennoten in het project hechten we veel belang aan de keuze van de verschillende partners in het bouwproces. Iedereen moet op dezelfde golflengte zitten. Zo werken we samen met het Oostends architectuurbureau A1 Planning om op deze unieke plek doordachte woonkwaliteit met aantrekkelijke architectuur te combineren. Zij zijn vertrouwd met Oostende en de site. Het project wordt gerealiseerd door een team van competente mensen, elk specialisten in hun vak. Van de architecten, tot de stabiliteitsingenieur, landschapsarchitect, klantenbegeleider en werfleider”.