Het mooiste plekje van Oostende

Interview Julie en Anthony van Restaurant Ensorito

Pagina delen

"Toen we tien jaar geleden hier een restaurant begonnen, verklaarde iedereen ons gek. Vandaag benijden ze ons voor het mooiste plekje van Oostende", zeggen Julie Coopman en Anthony Caulier van Trattoria Ensorito. Het Italiaanse restaurant is misschien wel hét voorbeeld hoe Mariakerke en de site aan het Duinenkerkje steeds meer harten verovert. "Wij willen hier nooit meer weg".

 

Ensorito. Het klinkt perfect Italiaans. En het verwijst naar het Ensorkerkje vlak over de deur. What's in a name? Alles dus. Trattoria Ensorito werd tien jaar geleden opgestart door Julie Coopman (29) en Anthony Caulier (33). De grootmoeder van Anthony wasafkomstig van Reggio di Calabria, in het zuiden van Italië.Zo raakte hij gepassioneerd door de Italiaanse keuken. Trattoria Ensorito was aanvankelijk een kleine traiteurzaak. "We zijn heel kleinschalig begonnen. Dat we geleidelijk aan gegroeid zijn is wellicht onze sterkte vandaag", vertelt Anthony.

Amper 19 en 23 jaar waren Julie en Anthony toen ze hun eigen zaak startten. Julie studeerde nog, Anthony was afgestudeerd aan hotelschool Spermalie en had onder andere in Cromwell, Savarin, en Burlington gewerkt. "In het Strandhuis in Mariakerke heb ik voor het eerst zelf een nieuwe keuken opgestart. Toen is het beginnen kriebelen om een eigen restaurant uit de grond te stampen". In de zoektocht naar een geschikt pand viel hun oog op een gebouw in de Dorpsstraat in Mariakerke. "Een oude dokterspraktijk stond er over te nemen. Wij waren meteen verkocht. Vele mensen verklaarden ons echter gek om op deze locatie een horecazaak te beginnen. Er was hier niets in de straat. Vandaag is dat evenwel anders. Nu zegt iedereen dat we geluk hebben om aan het 'mooiste plekje van Oostende' een restaurant te kunnen uitbaten. Maar we hebben er hard voor gewerkt om te staan waar we vandaag staan", zegt Julie.

 

 

Wanneer groeide de traiteurzaak uit tot restaurant?

 

Anthony: "Op vraag van de klanten en door onze passie voor de Italiaanse keuken is er vrij snel een klein restaurant bijgekomen. We zijn begonnen met zestien plaatsen en een klein terras. Vandaag beschikken we over 28 plaatsen binnen, en 20 buiten. Een serieuze uitbreiding, na twee renovaties. Vier jaar geleden hebben we het interieur van de zaak volledig vernieuwd, twee jaar geleden kochten we een blok achteraan bij en verhuisden we de keuken naar daar. Sindsdien hebben we veel meer ruimte in de keuken en in het restaurant".

 

“Veel Oostendenaars fietsen naar deze plek om te genieten van de rust”.

 

We bekijken even de kaart. Italiaanser kan niet. Antipasti e primi piatti, secondi piatti, suggerimenti, dolci. Van Italiaanse bouillabaisse, tot pasta frutti di mare, ossobuco, scalopina, en - uiteraard – pizza, die je ook kan meenemen. Eén van de specialiteiten van het huis is de pasta al parmigiano. Mét demonstratie van chef Anthony in de zaak. Hij bereidt de pasta met venkelworst in een grote parmezaankaas, die in het restaurant geflambeerd wordt. Een spectaculair zicht. "Heel wat klanten kiezen voor dit gerecht. Omdat het indrukwekkend oogt, maar ook voor de speciale smaak natuurlijk", zegt Julie.

 

Wie zijn jullie klanten?

 

Anthony: "We kunnen rekenen op een vast cliënteel. Buurtbewoners, en ook Oostendenaars die van het centrum via de zeedijk naar deze plek fietsen om te genieten van de rust. Maar daarnaast vinden ook tweedeverblijvers en toeristen de weg naar onze zaak".
Julie: "We kijken uit naar de realisatie van het project Duinen Oostende dat hier vlakbij 87 nieuwe gezinswoningen voorziet. De plannen ogen heel mooi. Ook voor onze zaak is dit uiteraard heel interessant. We zullen alle bewoners en de nieuwe gezinnen en straks met plezier verwelkomen in ons restaurant".


We hadden het al even over 'het mooiste plekje van Oostende'. Wat maakt de site aan het Duinenkerkje zo speciaal?


Julie: “De omgeving is heel pittoresk. Hier kom je tot rust door het unieke zicht, dat nooit zal verdwijnen. Bovendien lijkt er een microklimaat te heersen in de straat. Op ons terras is er de ganse dag zon. Ook de avondzon pikken we nog mee”.
Anthony: “Het Groen Lint heeft hier een belangrijke stopplaats aan het kerkje. Het natuurgebied wordt straks volop ontwikkeld. Er zijn de duinen, het strand, de zee. Noem maar op dus. Straks zijn er ook werken aan de zeedijk in Mariakerke, en wordt er een herkenningswerk van Ensor geplaatst. Ook dat kan een nieuwe impuls geven aan de buurt. Er is destijds heel veel veranderd met de heraanleg van de Dorpsstraat. De werken waren een moeilijke periode als restaurantuitbater, maar het resultaat mag gezien worden. Toen we hier begonnen tien jaar geleden was er niets. Vandaag is er heel veel veranderd in de wijk. Er zijn verschillende zaken en is er veel meer leven. De misviering op zondag in de Ensorkerk doet twee diensten op zondag. De kerk zit telkens bomvol”.


“Sinds de Dorpsstraat heraangelegd is de buurt veel veranderd. Het leeft hier enorm, en dat doet ons plezier“


Een ideale werkomgeving. Ook om te wonen?


Julie: “Absoluut! Wij wonen hier om de hoek in de Klaprozenstraat. Eerlijk, we zouden hier nooit meer weg willen. We hebben twee zoontjes: Manuel (3) en Paulo (1). We wonen hier supergraag. De zeedijk en de duinen zijn vlakbij. We kunnen zwemmen in Ravelingen, er zijn voldoende winkels in de buurt, we kunnen via de zeedijk naar Oostende fietsen, er is wat verder het provinciaal domein Raversijde, de tramhalte is om de hoek. Ik ben hier opgegroeid in de Emiel De Smitlaan, de straat naast de site waar de nieuwe verkaveling komt. Vroeger dachten we dat hier ooit een villawijk zou gebouwd worden, maar het is een mooi project voor (jonge) gezinnen geworden. Een uitzonderlijke kans om op deze unieke locatie te wonen”.

 

Interview door Dominique Jauquet.

woord_esnorito_onder1.jpg
woord_esnorito_onder2.jpg
woord_esnorito_onder3.jpg
woord_esnorito_onder4.jpg